Pagina's

dinsdag 28 januari 2014

Chocoladecake met mokka-kokoslaag

Ik had al weken op de planning staan om een gezonde mokkataart of -cake te maken, maar ik had geen idee hoe! Na lang nadenken ben ik maar gewoon de keuken ingegaan en heb ik wat uitgeprobeerd. Ik heb de cake laten proeven door collega's en ze vonden 'm allemaal erg lekker. Ik heb 'm geproefd en ben zelf eerlijk gezegd ook wel tevreden. De échte chocoladefans kunnen iets meer cacaopoeder toevoegen, maar dit is in principe niet nodig!

NODIG:
- 250 ml pompoenpuree of zoete aardappel (zoete aardappel maakt de cake steviger, voeg eventueel water toe om de zoete aardappelpuree dunner te maken)
- 200 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 2 el rauwe honing, ahornsiroop of agavesiroop
- 4 el cacaopoeder (evt. meer als je dat lekker vindt)
- 10 gram wijnsteenbakpoeder
- 2 tl vanille extract of merg van 2 vanillestokjes (stokjes is meest natuurlijk en lekkerst!)
- snuf Himalayazout
Mokka-kokostopping:
- 50 gram geraspte kokos
- 1 el cacao
- 2 kopjes espresso
- 1 tl vanille extract
- 8 druppels stevia
- 4-5 el gesmolten kokosolie (let op: géén hete kokosolie, het moet nét gesmolten zijn)

HOE:
Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de flespompoen, snij in stukjes en kook gaar. Giet de stukjes pompoen af, pureer met een staafmixer tot een gladde massa en gebruik 250 ml pompoenpuree. Meng in een aparte schaal de droge ingrediënten (amandelmeel, bakpoeder, cacaopoeder en zout). Meng de rest van de natte ingrediënten (eieren, honing en vanille) met de pompoen en meng tot slot de droge ingrediënten erdoor. Klop ongeveer 5 minuten met een mixer. Bedek een middelgrote ovenschaal met bakpapier en giet het beslag erin. Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
Maak de mokkatopping pas als de cake uit de oven is, omdat het anders hard wordt door de kokosolie.

Meng de gesmolten kokosolie met de espresso, vanille extract en stevia. Meng in een apart schaaltje de kokos en cacao en voeg hier het kokosoliemengsel aan toe. Smeer het kokos-mokkamengsel over de cake en zet in de koelkast. De cake is een paar dagen te bewaren in de koelkast!

Tip: bij Ekoplaza kun je kant-en-klare pompoenpuree in blik kopen, scheelt tijd en moeite!

2 opmerkingen:

  1. Wat maakt kokosolie fijner of beter dan bijv. Olijfolie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Olijfolie oxideert als het boven een bepaalde temperatuur wordt verhit, hierdoor komen er schadelijke (kankerverwekkende) stoffen vrij. Kokosolie doet dit niet, daarnaast is kokosolie ontzettend gezond. Ik gebruik kokosolie dus voor warme bereidingen en olijfolie voor koude bereidingen, zoals salades.

      Verwijderen