Pagina's

woensdag 8 januari 2014

Wereldkeuken: Arabische falafel met kruidige quinoa en Ras el Hanout dip

De Arabische keuken is één van mijn favoriete wereldkeukens. Ze maken veel gebruik van koriander en kaneel, mijn favoriete kruid en specerij! Helaas staan ze ook bekend om de couscous en de bulgur, wat zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Maar daar hebben we een oplossing voor: quinoa. Veel gezonder, glutenvrij en bovenal veel lekkerder. Falafel is een typisch Arabisch (Libanees) gerecht. Echter wordt traditionele falafel gefrituurd en gemaakt met tarwe (om te binden).
Dit is een recept voor glutenvrije, niet-gefrituurde falafel met kruidige quinoa en frisse dip.

NODIG:
Falafel
- 250 gram gekookte kikkererwten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- mespunt komijnpoeder
- half bosje verse koriander
- 2-3 el boekweitmeel
- peper/Himalayazout (naar smaak)
- 1 tl kokosolie
Kruidige quinoa
- 100 gram quinoa
- klein handje rozijnen
- 1 flinke tl kaneel
- 1 tl gedroogde munt
Ras el Hanout dip
- 200 ml magere kwark
- 1-2 tl Ras el Hanout kruidenmix

HOE:
Mix alle ingrediënten voor de falafel met een staafmixer of keukenmachine. Verhit kokosolie in de pan, vorm platte bolletjes van het falafelmengsel en doe in de pan. Bak de falafel aan beide kanten 1 minuut op hoog vuur, draai het vuur klein en laat langzaam garen, draai regelmatig op. Was de quinoa in water en spoel af in een vergiet. Doe de quinoa in een pan, voeg water toe (ongeveer vingertopje water) en breng aan de kook. Draai het vuur vervolgens klein en laat het water inkoken. Meng ondertussen de kwark met de Ras el Hanout kruidenmix en zet opzij. Als het water van de quinoa ingekookt is en de quinoa gaar is, voeg de kaneel, de munt, de rozijnen, wat peper en wat zout toe. Schep de quinoa en de falafel op een bord en eet met de dip. Bismillah!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten